Banknotes Vanliga ekonomiska misstag

Vanliga ekonomiska misstag

På denna sida kommer jag att titta lite närmare på en rad mycket vanliga ekonomiska misstag. Alla misstag som jag pratar om på denna sida är misstag som många gör och som kan ha stor effekt på din ekonomi. Vissa av dessa misstag kostar lite varje gång så det är lätt att underskatta den totala effekt de har på din privatekonomi. Detta beror på att den kumulativa effekten av dessa misstag kan vara stor även om varje enskilt fall inte har stor påverkar på din ekonomi.

Försök alltid att minimera alla onödiga kostnader i din ekonomi. Vad som är en onödig kostnad är olika för olika personer. Många ekonomer säger att en onödig kostnad är en kostnad för något som du inte behöver. Finns det ett billigare fullgott alternativ så är det dyrare alternativet en onödig kostnad. Jag håller dock inte med om denna definition. Den är alltför klinisk. En onödig kostnad för mig är en kostnad som inte bidrar med njutning till ditt liv. En sak som du verkligen njuter av men som du inte behöver för att överleva är inte en onödig kostnad. Det är dock inte en nödvändig kostnad heller. Det är en lyx som det kan vara värt att unna sig.

En onödig kostnad är en kostnad för saker som du inte behöver och som inte bidrar på något betydande sätt till ditt liv. Detta kan t.ex. röra sig om saker som du brukade tycka om men som du egentligen har tröttnat på men ändå fortsätter göra. Ett exempel på detta är tidningar som man prenumererar på men sällan läser samt mat ute som man egentligen inte tycker om.

Med detta sagt så är det dags att gå över och börja titta på specifika misstag.

Inte betala sina räkningar i tid

Ett vanligt misstag är att inte betala sina räkningar i tid. Att vara ett par dagar sen med en räkning är sällan ett problem. Men om det dröjer längre så riskerar du att företaget skickar ut en påminnelse och att du måste betala en påminnelseavgift. Påminnelse avgiftens storlek kan variera från några tior till långt över hundra kronor. Det spelar ingen roll om påminnelse avgiften är stor eller liten. Den är alltid en mycket onödig kostnad och om man inte ser till att betala sina räkningar i tid är det mycket enkelt att förlora betydande summor varje år. Att missa en enda räkning varje månad kan lätt kosta mer än 1000 kr året. En summa man kan ha mycket roligare för.

Inte använda sig av autogiro

Att sätta alla sina betalningar på autogiro för med sig en långrad olika fördelar. En av de viktigaste av dessa fördelarna är att detta garanterar att du inte glömmer några räkningar och att du aldrig behöver betala några påminnelseavgifter. En annan mycket stor och viktig fördel med att använda sig av autogiro är att man då ofta kan undvika faktureringsavgifter. Detta kan spara mycket pengar. Det är t.ex. vanligt att många låneföretag tar ut mellan 50 och 150 kr i faktureringsavgift varje månad. Om du sätter denna betalning på autogiro kan du spara mycket pengar under ett låns löptid.

Att använda sig av autogiro gör med andra ord att man kan spara pengar och känna sig trygg i vetskapen om att dina räkningar betalas i tid.

Inte avsluta gamla prenumerationer

Nästan alla svenskar har prenumerationer på olika tidningar och tjänster som de inte längre använder. Anledningar till att man inte avslutar sina abonnemang kan vara många. En vanligen anledning är att man tänker att man kommer börja använda tjänsten igen i framtiden, att man kommer läsa tidningarna när man får tid osv. En annan vanligen anledning till att man inte avslutar sina prenumeration är att man helt enkelt inte tänker på det eller att man tänker att det ändå rör sig om så små summor att det inte spelar någon roll. Sanningen är dock att det snart blir stora summor och man skall regelbundet gå igenom alla tjänster man prenumererar på och se vilka man inte längre behöver. Avsluta alla abonnemang du inte behöver.

Att använda dyra krediter

Många svenskar använder sig av krediter på ett mycket oansvarigt sätt. De lockas till att köpa saker de inte behöver på dyra krediter. Det är mycket vanligt att krediter marknadsförs som räntefria trots att det rör som väldigt dyra krediter om man räknar med uppläggningsavgifter, aviavgifter etc. Ofta är det mycket billigare att ta ett vanligt privatlån istället för konsumentkrediten som försäljaren erbjuder dig. Det är ett stort misstag att inte jämföra olika typer av lån innan man väljer att acceptera en kredit. Det är sällan den kredit man först blir erbjuden som är det billigaste alternativet.

Det är inte svårt att villa bort sig i djungeln bland långivare och deras olika fördelar kontra nackdelar. Du kan se vanliga frågor och svar här om du vill få en tydlig överblick och undvika de vanligaste misstagen. En kredit bör vara en sista utväg, men absolut ingen skamlig lösning vid oförutsedda utgifter eller större köp som bostad eller bil.

Att inte ha en finansiell buffert

Det absolut största misstaget som svenska sparare gör är tyvärr också det absolut vanligaste. Att inte ha en finansiell buffert. Att inte ha lite extra pengar sparade tills den dag en olycka inträffar och man behöver lite extra pengar är mycket skadligt för din privatekonomi. Om man inte har några pengar sparade så kan man tvingas att ta dyra Sms-lån eller någon annan typ av snabbt lån för att klara av situationen som uppstått. SMS-lån och andra snabblån är mycket dyra och kan göra mycket stor skada på din ekonomi. Om du behöver ett lån snabbt så  är det väldigt viktigt att du använder en webbsida såsom t.ex smslån.org för att hitta det billigaste lånet innan du ansöker.

När du tar ett SMSlån så tar långivaren som regel ut en mycket hög uppläggningsavgift. Det spelar med andra ord ingen roll hur låg räntan är. Den totala kostnaden blir fortfarande mycket hög. Detta i sig ger en stor onödig utgift. Att ta ett SMS-lån är dock trots detta inte ett alltför stort problem. Problemen uppstår när man kommer i en situation där man hamnar i en situation där man måste ta ett sms lån mer eller mindre varje månad för att klara av sin ekonomi. I denna situationen så blir den totala summa som man betalar i avgifter och ränta över året mycket lätt betydligt större än det lån man ursprungligen behövde. Det är mycket bättre att bita i det sura äpplet i förväg och spara lite pengar varje månad. Det tar ofta inte alltför länge innan man har en buffert och kan börja spara till andra saker såsom drömresor etc.

Att köpa mer än man behöver

Det är mycket lätt att bli lockad att köpa en tjänst (eller vara) som är mer än man behöver. När man väljer vilket internetabonnemang man skall ha så är det väldigt frestande att betala 100 kr extra för att få en dubbel så snabb uppkoppling. Det ser ju mycket billigare ut att betala 399 kr för en 10 mbit uppkoppling istället för 299 för en 5 mbit uppkoppling. Du måste dock fråga dig själv om du verkligen behöver 10 mbit. Vad är vitsen med att betala för en snabbare uppkoppling om du inte gör något som behöver den snabbare uppkopplingen. Om du aldrig kommer använda den extra kapaciteten. De flesta svenskar behöver inte det snabbaste internetabonnemang de kan hitta. I de flesta fall är det bättre att välja ett mindre abonnemang än att betala för högre kapacitet än du behöver. Du skulle t.ex. kanske klara dig med ett billigt 2 mb abonnemang som du kan få för under 200 kr.

Enda undantaget från denna regel är om du kan hitta ett billigt paket som innehåller en rad olika tjänster i ett packet och som blir billigare än det skulle vara att köpa var tjänst separat.