Banknotes Skuldfällan

Skuldfällan

Om man har dragit på sig alltför stora skulder kan det kännas mycket svårt att få ordning på sin ekonomi igen. Detta är sant oavsett om den höga skuldbördan beror på oansvarigt lånande eller om den beror på att man av någon anledning har fått sänkt inkomst. Det är dock viktigt att komma ihåg att det nästan alltid går att få ordning på sin ekonomi och att det i de flesta fall kan det gå mycket fortare än du kanske tror. Man kan ofta få märkbart bättre ekonomi på bara några månader och det tar normalt inte mer än ett år innan man känner att man återigen har kontroll på sin ekonomi.

Det finns en lång rad olika tips och tricks som man kan använda sig av för att göra det lättare att bli skuldfri. Vissa av dessa tips låter dig betala av dina skulder på ett mer effektivt sätt. Andra tips är designade för att hjälpa till att hålla dig motiverar och garanterar att du inte ger upp innan du är skuldfri. Här nedan kommer jag gå igenom några av mina bästa tips till alla de som vill bli skuldfria.

Skapa en buffert först

Ditt första mål skall inte vara att börja betala av på ditt lån utan det skall istället vara att skapa en liten buffert om minst 5000 kr så att du kan låna från dig själv istället för från ett lånebolag när du behöver ett lån. Att sätta upp denna buffert är extra viktigt om du regelbundet använder dig av sms-lån. Sms-lån är mycket dyra, framför allt om du inte kan nyttja räntefria erbjudanden. Genom att istället låna från dig själv kan du spara mycket pengar varje år. Den summa du kommer spara på att låna av dig själv kommer vida överstiga den räntekostnad du kunde spara genom att använda dessa pengar för att betala av på dina lån. Ditt första mål skall därför alltid vara att skapa en buffert så att du inte behöver ta nya lån för att klara en oväntat dyr månad.

Sätt av pengar i början på månaden

Att sätta av pengar i början av månaden gör att du inte längre har tillgång till pengarna och kan spendera dem. Detta gör det mycket lättare att klara sig utan dem. Det kan låta konstigt. Logiskt sett så behöver man lika mycket pengar oavsett i vilken ordning man betalar för olika saker. Faktum är dock att de flesta människor omedvetet sparar in på onödiga köp om det finns mindre pengar på kontot. Det man sparar in på är vanligtvis små saker som man ”unnar” sig i vardagen och som man inte saknar när man går utan. Faktum är att detta ofta kan vara t.ex. godis och andra onyttigheter så att avstå från dem leder ofta till ett friskare liv. De flesta som inte har några pengar över i slutet av månaden kan fortfarande spara minst 1000kr månaden om de sätter av pengarna i början på månaden.

Överväg att skaffa ett extra jobb

Att skaffa ett extra jobb kanske inte låter särskilt lockande men faktum är att detta ofta kan vara ett mycket bra sätt att få extra pengar för att betala av dina lån med. Du behöver inte jobba särskilt mycket för att det skall ge snabb effekt. Om du jobbar extra en kväll, natt i veckan så kan du ofta tjäna mer än 2000 kr extra i månaden som du kan använda för att betala av på dina lån. Jag personligen rekommenderar varmt att man försöker hitta ett jobb som låter en arbeta lördagsnätter. Detta ger bra betalt även i låglöneyrken och påverkar inte ditt veckojobb. En annan stor fördel med att jobba lördagsnätter är att man då inte kan gå ut och äta eller festa. Detta låter en spara mycket pengar. Genom att jobba lördagsnätter får man med andra ord dubbel effekt. Man både sparar och tjänar pengar. Denna kombination låter en ofta betala av 5000 kr extra på lånen varje månad. 60 000 kr om året. Detta låter dig snabbt betala av dina skulder och slippa betala dyra avbetalningar och räntor varje månad.

Jobbet du väljer skall inte vara en karriär utan hjälper bara till att betala av lönen. Var därför inte alltför kräsen utan att ta bara ett jobb som du kan få.

Ett bra alternativ till att skaffa ett extra jobb är att försöka jobba så mycket övertid man möjligt.

Samla dina lån

Att samla sina lån är en bra teknik som snabbt kan sänka dina räntor och dina månatliga betalningar. Det är ofta möjligt att sänka sina månatliga betalningar med mer än 50% genom att samla sina lån. Att samla sina lån innebär att man tar ett nytt stort lån och använder pengar till att betala av alla sina mindre lån så att man bara har ett lån. Man samlar vanligtvis alla blanco lån i det nya lånet. Ett blanco lån är ett lån utan säkerhet. Exempel på blancolån inkluderar t.ex. sms-lån, privatlån, kreditkortsskulder och konsumentkrediter.

Anledningen till att det är så effektivt att samla sina lån är att det är billigare att låna mycket pengar än det är att låna lite pengar. Det är dyrt för långivare att handlägga små lån. För att kunna täcka sina kostnader och göra en liten vinst så måste de ta ut en hög ränta och höga avgifter. Om de inte gjorde det skulle de gå med förlust och inte kunna låna ut pengar. Kostnaderna för att handlägga större lån är i princip densamma som för mindre lån. Låneföretaget kan därför erbjuda lägre ränta på dessa lån och fortfarande tjäna pengar. Att samla alla små lån i ett större lån låter dig med andra ord få en betydligt lägre ränta. När du tar ett nytt större lån kan du också ansöka om en längre avbetalningstid och därmed sänka din månatliga betalning. Andra fördelar med att samla dina lån inkluderar att du måste betala färre räkningar varje månad och du behöver inte längre betala en massa faktura avgifter.

Problem med motivationen – använd snöbollsmetoden

Snöbollsmetoden är en metod som är populär eftersom den gör det lättare att känna att man gör framsteg och därmed gör det lättare att hålla sig motiverad att göra de uppoffringar som krävs för att bli skuldfri. Metoden är designad för att hjälp dem som tidigare har försökt att bli skuldfria men som har gett upp innan de lyckas. Det är viktigt att veta att snöbollsmetoden inte är den bästa eller mest effektiva metoden att använda sig av om man vill bli skuldfri. Det är dock en metod som kan vara värd att pröva om du redan har misslyckats med andra metoder. Personligen så rekommenderar jag dock att du väljer att samla din lån såsom jag har beskrivit ovan istället för att använda dig av snöbollsmetoden.

Snöbollsmetoden är designad för att ge dig snabba resultat. Resultat som förhoppningsvis motiverar dig att fortsätta. Om du vill använda dig av snöbollsmetoden skall du börja med att göra en lista över alla dina lån och hur mycket som kvarstår att betala. Lista det minsta lånet i toppen av listan och fortsätt sedan nedåt tills ditt största lån står längst ner på listan. Lånen skall m.a.o. listas i storleksordning. Du skall sedan försöka betala av lånet i den ordning de är listade. Börja med att göra extra betalningar varje månad till det minsta lånet. Förhoppningsvis tar det inte länge innan du har betalt av det lånet och du kan börja betala extra på det näst största lånet. Summan som du spar på att inte behöva betala det minsta lånet varje månad skall du nu applicera som en extra betalning mot det näst största lånet. Du skall med andra ord försöka betala av de kvarvarande lånet i allt snabbare takt allt eftersom de mindre lånen har betalats av. På detta sätt får du fortlöpande fira att nya lån är slutbetalade.