Banknotes Lån

Lån

Lån fyller en mycket viktig roll i samhället och den ekonomiska tillväxten skulle vara mycket lägre om privatpersoner och företag inte hade tillgång till kredit för att köpa saker och starta nya företag. Lån gör det möjligt för privatpersoner att köpa hus som de aldrig skulle ha råd med kontant. Det gör det också möjligt för individer att konsumera saker nu och betala senare. Detta hjälper till att öka konsumtionen och låter företagen producera mer och växa fortare än vad annars skulle vara möjligt. Lån gör det också möjligt för privatpersoner att starta nya företag som kan växa och erbjuda jobb för allt fler individer.

Lån är än viktigare för företag eftersom de gör de möjligt för dem att köpa in ny utrustning och expandera mycket snabbare än vad som skulle vara möjligt utan lån. Detta beror på att de använder pengarna för att skapa nya inkomstströmmar som generar mer pengar än vad lånet kostar.

Den stora tillgång på kredit som numera finns tillgängligt är en av huvudorsakerna till att vi nu lever i ett mycket rikare samhälle än man gjorde för ett par hundra år sedan när det var mycket svårare att få kredit till ekonomiskt gynnsamma villkor. Det var förr mycket vanligt att långivare krävde mycket höga räntor. Något vi idag skulle kalla ocker räntor. Detta ledde till att ekonomin inte kunde växa så fort som den annars skulle ha kunnat och till att långivare fick ett mycket dåligt rykte. Långivning har under stora delar av historien varit olagligt eller ett mycket föraktat yrke. Det är först under de senaste 100 åren (50) som vi har fått ett välfungerande välreglerat lånesystem som ger företag och privatpersoner möjligheter olika de som har funnits tidigare.

Möjligheter och risker

Att det numera finns en så stor tillgång till krediter ger dig som privatpersoner mycket stora möjligheter. Du kan välja att låna pengar från banker samt en lång rad olika låneföretag Du kan välja att låna till nästan vad som helst. Detta ger dig en frihet i ditt liv som gör det möjligt att göra nästan vad som helst när som helst. Om du vill låna till en ny storbilds tv du inte har råd med så kan du göra det. Om du vill låna till en drömresa till Cocos island som du inte har råd med så kan du göra det också. Det är bara att resa och betala av det senare när du kommer hem.

Denna stora frihet har dock ett pris. Detta pris är att du nå måste vara mer ansvarsfull än någonsin tidigare när det kommer till lån och din ekonomi. Om man inte är försiktig är det mycket enkelt att fastna i en skuldfälla där man är fast med lån som är större än vad man egentligen har råd att betala. Detta kan helt förstöra din ekonomi i år eller t.o.m årtionden. Om detta händer så förlorar du helt din frihet och hamnar istället i en situation där ditt liv går till att betala av på dessa lån.

Lån är med andra ord ett mycket kraftfulla verktyg som kan ge dig mer frihet att leva livet som du vill leva det. Men om du inte använder dem på att ansvarsfullt sätt kan de istället kosta dig din frihet.

Att låna smart

Om du skall låna pengar är det viktigt att låna smart. Det första du skall fråga dig själv är om du verkligen behöver lånet i fråga. Försök undvika att låna om det inte är absolut nödvändigt. Om det är något som inte är nödvändigt  så är det bättre att vänta och spara ihop pengarna till det först. Ett undantag från denna regel kan vara om du kan köpa något mycket billigt. Billigt nog för att priset skall förbli billigt om du räknar med ränta och alla avgifter som det kostar att låna pengarna för att köpa det.

Om du har bestämt dig för att låna pengar så är det viktigt att du tar dig tid att hitta det billigaste lånet. Det är ofta stor skillnad i pris mellan olika låneföretag så det är värt att ta sig tiden att jämföra lån online. Det finns ett flertal olika sidor online som låter dig göra det.

Att använda en prisjämförelsetjänst för att hitta det billigaste lånet är en bra början men om du verkligen vill minimera dina lånekostnader så finns det ofta mycket pengar att spara på att ta sig tid att lära sig mer om olika typer av lån och alltid välja den typ som är mest lämpligt för din situation. Ett bra exempel på detta är t.ex. att ansöka om ett kreditkort med en gratis 30 eller 60 dagars kredit innan du behöver ett lån. Om du gör det och använder det ansvarsfullt så behöver du inte ta ett dyrt sms lån när du får ett problem utan kan istället använda din gratis kredit på ditt kreditkort och betala tillbaka pengarna i tid utan att det kostar någonting alls.

Ett annat exempel på detta är att det t.ex. ofta är billigare att ta ett privatlån än att använda de konsumentkrediter som företag erbjuder när de säljer dig saker. De flesta väljer den enklaste vägen och väljer att använda konsumentkrediten men det finns oftast alternativ som är billigare. Om man vill köpa någonting billigt är det ofta billigare att använda sitt kreditkort än en konsumentkredit. Om du vill köpa något dyrare är privatlån ofta det bästa alternativet. Konsumentkrediten är sällan det bästa valet.

Att komma ur skuldfällan

Om du har lånat på ett oansvarigt sätt kan det vara mycket svårt att reda ut sin ekonomi och komma på god fot igen. Det är dock möjligt om man är villig att verkligen ta tag i sin ekonomi och om man använder sig av olika tips och tricks som kan göra kampen lättare. Du kan läsa mer om att komma ut ur skuldfällan på min sida här.