Banknotes Lån & skulder Jeff Bezos – världens rikaste man

Jeff Bezos – världens rikaste man

Listan över världens mest förmögna personer har i princip sett likadan ut i ett decennium. Snart kommer vi dock att få se ett tronskifte i den absoluta toppen. Bill Gates, som är frontfiguren för Microsoft, kommer inom kort att få se sig omsprungen av Amazons grundare Jeff Bezos.

Bezos samlar på hög – Gates skänker bort

Det finns två anledningar till att Jeff Bezos inom kort är världens rikaste man. Den ena är att e-handelsgiganten Amazon, i vilken Bezos är storägare, har haft en mycket positiv utveckling på börsen de senaste åren. Den andra är att Bill Gates idag är betydligt mer involverad i projekt inom välgörenhet än vad han är involverad i sina uppdrag i Microsoft. Det innebär att Bezos förmögenhet växer betydligt snabbare än vad Bill Gates rikedomar gör.

Under det senaste året har Bezos förmögenhet faktiskt vuxit med över 25% och den uppgår idag till närmare 84 miljarder dollar. Microsofts grundare har idag en förmögenhet på 89 miljarder dollar med det senaste årets ökning på cirka 7 miljarder dollar.

Långt kvar till Rockefellers förmögenhet

Bill Gates och Jeff Bezos förmögenheter är resultat av den nya ekonomin där det digitala är i fokus. Än så länge är den nya ekonomins frontfigurer emellertid långt ifrån att matcha den traditionella, industribaserade ekonomins största namn. Till exempel beräknas John D Rockefeller, som var en stor industri- och oljemagnat under 1800-talet, ha haft en förmögenhet på idag motsvarande omkring 320 miljarder dollar. Med dagens dollarkurs motsvarar den siffran cirka 2,7 biljoner svenska kronor.

Två svenskar på topp 100-listan

IKEA-grundaren Ingvar Kamprad tar sig då och då in på topp 10-listan över världens rikaste personer. I skrivande stund innehar Kamprad plats 13 på topplistan, med en förmögenhet på 43,1 miljarder dollar. På platserna precis ovanför honom finner vi Googles två grundare Larry Page och Sergey Brin.

Stefan Persson, som är storägare i H&M, är nästa svensk på listan. Han har en förmögenhet som beräknas till närmare 22 miljarder dollar. Om du är nyfiken på att se vilka andra svenskar som genom åren har lyckats samla ihop ansenliga förmögenheter, titta på tabellen nedan. Alla siffror är i miljarder dollar.

13. Ingvar Kamprad 43,1
33. Stefan Persson 21,7
118. Hans Rausing 11,3
170. Frederik Paulsen 8,2
198. Jörn Rausing 7,3
205. Gustaf Douglas 7,2
211. Finn Rausing 7,1
212. Kirsten Rausing 7,1
217. Bertil Hult 7,0
226. Melker Schörling 6,8
229. Antonia Axelsson Johnson 6,7
211. Finn Rausing 7,1
382. Fredrik Lundberg 4,6
442. Dan Olsson 4,2

Källa: Bloombergs dagliga översikt över miljardärer (hittas här) – uppgifterna inhämtades den 10 juli 2017.