Banknotes Att välja aktiemäklare

Att välja aktiemäklare

Vilken aktiemäklare man väljer kan ha mycket stor effekt på hur lätt eller svårt det är att tjäna pengar på aktier. Detta är särskilt sant om man är en småsparare som bara köper aktier för några få tusen åt gången. Om man gör det så kan höga minimum avgifter innebära procentuellt mycket höga avgifter. Ju större transaktioner man gör desto mindre effekt får minimum avgiftens storlek.

Att handla hos sin bank

De flesta svenska storbanker erbjuder aktiemäklartjänster. Som småsparare skall du dock alltid undvika dessa tjänster hur bekväma de än är att använda sig av. Detta beror på att de ofta har mycket höga minimum courtage. Det är inte ovanligt att storbankerna tar ut en minimum avgift som är så hög som 90 kr. Det kanske inte låter som så mycket pengar men det gör det mycket svårt att tjäna pengar på sina aktier affärer.

Låt oss titta på ett exempel som exemplifierar detta tydligt. Låt oss säga att du vill köpa aktier för 3000 kr i företag A. Du köper aktierna genom din bank som tar ut 90 kr som minimum courtage. Du måste betala detta courtage både när du köper och när du sedan säljer dina aktier. Detta innebär att dina aktier måste gå upp 180 kr (90*2) innan du har tjänat ihop bankens avgift. Detta innebär att din aktie måste gå upp 6% (3000*0.06=180) innan du börjar tjäna några pengar. Detta motsvarar i många fall nästan ett års värdeuppgång. Om du istället köper aktierna hos en nätmäklare så kan du sänka dina kostnader så att du tjänar pengar långt tidigare.

Ju fler affärer du gör desto viktigare är det att välja en mäklare med lågt courtage. Detsamma är sant om du vill handla mer kortsiktigt. Låga courtage är otroligt viktigt om du vill pröva dig på day trading. Om du investerar långsiktigt så är låga courtage inte lika viktigt men jag rekommenderar ändå starkt att du väljer en nätmäklare med ett lågt courtage istället för en storbank.

Att handla hos en nätmäklare

Det finns många fördelar med att handla med aktier hos en nätmäklare. De erbjuder mycket bättre plattformar för handel online och i mobilen än de flesta storbanker. Många av dem erbjuder även handla på ett mycket stort antal börs runt om i Europa och USA. Den viktigaste anledningen att handla hos en nätmäklare är dock de mycket låga minimum courtage. Både Avanza och NordNet (Sveriges två största nätmäklare) erbjuder småsparare chansen att handla med aktier helt gratis. Hos Nordnet får du handla gratis med aktier så länge värdet av din portfölj understiger 80 000kr. Hos Avanza är samma sida 60 000kr. Detta innebär att du kan köpa aktier för upp till 140 000 kr utan att du behöver betala något courtage (förutsatt att du skapar konton hos båda mäklarna). Att mäklarna låter dig handla helt gratis innebär att du tjänar pengar redan från första öret som dina aktier går upp i värde.

En ny mäklare på den svenska marknaden som även den erbjuder mycket billig aktiehandel är Degiro.

Nätmäklarna är bättre val än storbankerna även om du har en portfölj värd mer än 140 000 kr. Detta då dessa två mäklare erbjuder mycket låga courtage även om man vill handla med större belopp.

Vilken av de tre mäklarna som är det bästa valet är helt upp till dig. NordNet erbjuder lite generösare villkor men Avanza erbjuder mycket bättre villkor om du vill kunna belåna dina aktier. Det är helt upp till dig vad du värderar högst. Det finns flera webbsidor som låter dig jämföra aktiemäklare för att se vilken som passar dig bäst.

Köpa andelar av aktier

Aktiespararna har öppnat en egen nätmäklare som heter Aktieinvest. Aktieinvest låter dig köpa andelar av aktier. Inte bara hela aktier. Detta kan vara bra om du vill få hög riskspridning trots att du bara investerar mindre summor i aktier. Att köpa andelar i aktier kostar 10kr per köp oavsett hur många aktier du köper andelar i. Jag föredrar personligen att använda mig av en vanlig nätmäklare och köpa hela aktier men om du vill uppnå maximal riskspridning så kan det vara ett bra alternativ.

Andra saker att tänka på

Låga courtage är en av de viktigaste faktorerna som du skall beakta innan du väljer en aktiemäklare. Det finns dock en rad andra faktorer som man alltid skall beakta. Här nedan har jag listat det jag tycker är viktigast.

 • Erbjuder mäklaren handel på alla de listor som du vill handla på?
 • Är dina insatta medel skyddade att bankgarantin?
 • Registrerar mäklarna aktier i ditt namn så att du kan rösta på bolagsstämmor, ta del av aktieägarförmåner och är skyddad i fall mäklaren går i konkurs?
 • Erbjuder mäklaren en bra handelsplattform?
 • Erbjuder de mobilhandel?
 • Erbjuder de handel med andra instrument såsom fondandelar och optioner?
 • Erbjuder de några analysverktyg?
 • Gör de det lätt att sätta in och ta ut pengar?
 • Erbjuder de live aktiekurser?
 • Har mäklaren ett gott rykte?
 • Erbjuder mäklaren ISK (InvesterarSparKonton)