Banknotes Att spara pengar

Att spara pengar

På denna sida skall vi titta lite närmare på hur du kan arrangera ditt sparande för att det skall passa dig och din livssituation. Vi kommer inte att titta på hur du kan minska dina kostnader utan fokuserar istället helt på hur man lyckas hålla sig motiverad att spara pengar och på hur man skall placera sina sparpengar i olika situationer.

Skapa en sparplan

Att skapa en sparplan gör det mycket lättare att börja spara. En sparplan ger dig konkreta mål och låter dig se hur det går. Det blir lätt att se om du gör framsteg eller om det inte går så bra som det borde gå.

En sparplan skall vara klart formulerad och besvara följande frågor.

  • Hur mycket du vill spara? (Varje månad, under året, under viss period etc.)
  • Hur skall du uppnå detta mål? (Vilka kostnader kan du dra ner på, kan du öka dina inkomster etc.)
  • Hur skall pengarna placeras? (Aktier, räntebärande papper, bankkonto etc.)
  • Varför sparar du pengar? Vad skall de användas till? ( Det är svårt att motivera sig om man inte vet varför man gör något. Målen skall vara konkreta)
  • Vilken är din belöning när (om) du följer planen och når dina mål.

När din sparplan är klar skall du veta exakt vad dina mål för nästa år eller två är. Det kan vara bra att redan från början bestämma när man skall revidera sin plan utifrån de saker man lärt sig och sin ändrade levnadssituationer.

Kom ihåg att det är dyrt att vara fattig. När du börjar få ordning på din ekonomi och inte längre har problem att betala dina räkningar eller behöver ta SMS-lån så kommer du märka att du får mycket mer pengar över varje månad och att du kan spara mer pengar än du någonsin trodde var möjligt.

Sätt sparandet på autogiro

Det är mycket svårt att ha några pengar över i slutet av månaden. Det är därför oftast mycket bättre att sätta av sitt sparande i början av månaden medan man fortfarande har pengar. Det bästa sättet att göra detta är genom att använda sig av autogiro. På detta sätt så sätts pengarna av oavsett om man kommer ihåg det eller inte. Hur mycket du skall sätta av beror på hur mycket du vill spara och hur mycket du tjänar men de flesta kan klara av att spara minst 10% av sin nettolön. (många klarar av att spara 20-30%).

I många fall märker man inte av de uppoffringar man gör automatisk under månaden om pengarna inte längre finns på kontot. Det är pengar som man tidigare slösade bort varje månad utan att egentligen märka det. Pengarna räcker vanligtvis lika långt oavsett om man satt av pengar till sparande eller inte.

Detsamma är ofta sant om man får en löneökning eller ett nytt jobb. Den nya lönen som först verkade så stor räcker efter en månad eller två knappt till månadens slut. Ett sätt att undvika denna effekt är genom att öka sitt sparande när man får en högre lön istället för att höja sin konsumtion.

Om man har pengar över i slutet av månaden kan man välja att ge sig själv en belöning eller att sätta in dessa pengar som ett extra sparande. Det bästa alternativet är ofta att göra båda delarna. Använda en del för att belöna sig själv och uppmuntra det goda beteendet och att sätta in resten på sparkontot.

Sätt in sparade pengar på ett bankkonto

När du först börjar spara skall du välja att spara dina pengar på ett vanligt bankkonto där du kan komma åt pengarna snabbt om du behöver dem till något. Bry dig inte om hur hög ränta du får eller hur du skulle kunna investera dina pengar. Detta skall inte vara ditt mål när du först börjar spara. När du först börjar spara skall dit mål vara att bygga en buffert som du kan ta ur om något oförutsett händer så att du inte behöver ta ett lån. Att låna pengar i en nödsituation kostar ofta mycket pengar och genom att ha en buffert som du har sparat ihop i förväg så kan du istället låna ur denna utan att behöva vänta på att få lånet beviljat och utan att behöva betala någon ränta eller några avgifter. Betala alltid tillbaka pengarna till bufferten så snart som möjligt.

Anledningen till att du skall välja ett vanligt bankkonto till detta sparande är att dina pengar skall finnas där för dig när du behöver dem. Om du använder dig av andra kontotyper så kan det dröja ett par dagar innan du kan få pengarna överförda till ditt konto. Om du investerar dem i aktier eller något annat så riskerar du att kursen är lägre när du säljer aktierna än när du köpte dem. Om du äger aktier långsiktigt så kan du vänta tills kursen går upp igen innan du säljer. Detta är inte möjligt om du har din buffert i aktier och måste sälja aktier för att du behöver pengarna. Att investerar sina buffert pengar innebär med andra ord en onödig risk.

Även om du kan sälja dina aktier med vinst så tar det vanligen 3 dagar innan pengarna är på ditt konto. Detta är alltför länge för att pengarna skall kunna användas i nödsituation.

När du har byggt upp en buffert om minst 20 000 kr kan du överväga att börja investera dina pengar i aktier och andra investeringar. 20 000 skall ses som ett minimum för hur mycket du skall ha i en kontant buffert. En bättre buffert är motsvarande två månadslöner. Ett bra alternativ kan vara att fortsätta sätta av en del av dina sparade pengar till den kontanta bonus även efter att man har nått upp till 20 000 och att man använder den andra delen till att investera i värdepapper som kan ge dig en avkastning.

Att börja spara i aktier

Aktier är ett mycket bra alternativ för att investera sparpengar som man inte tror att man kommer behöver under de närmsta två åren. Desto längre sparperspektiv du har desto bättre alternativ är aktier. Jag rekommenderar att du börjar investera i aktier som en del av ditt långsiktiga sparande så snart som du har byggt upp en buffert för oförutsedda utgifter. Att spara i aktier behöver inte vara särskilt svårt om du investerar långsiktigt. Du kan lära dig mer om hur du kommer igång och börjar köpa aktier genom att besöka denna sida.

Finansiella instrument man skall undvika

Det finns tyvärr en lång rad finansiella instrument som marknadsförs mycket tungt. De marknadsförs som metoder som man kan använda sig av för att lätt kunna tjäna mycket pengar snabbt. Detta är förvisso sant. Det är möjligt att snabbt tjäna mycket pengar genom att använda sig av dessa metoder. Men annonserna informerar inte potentiella kunder om att dessa finansiella instrument är mycket riskfyllda att handla med och de flesta som handlar med dem förlorar mycket pengar.

Exempel på denna typ av finansiella instrument som du alltid bör undvika inkluderar Binära optioner, Forex certifikat och CFD:er. Du kan läsa mer om investeringar som du alltid skall undvika på denna sida.