Banknotes Att investera i aktier

Att investera i aktier

Att investera i aktier har historiskt sätt varit ett av de bästa sättet att investera sina pengar. Aktier har trots börskrascher get en mycket bra avkastning över tid. Det är dock viktigt att komma ihåg att även om aktier är en bra investering på lång sikt så kan det vara en dålig investering på kort sikt. Man vet aldrig hur aktiemarknaden kommer röra sig under det närmste året. Om man har otur så kan man råka investera precis före en börskrasch och förlora mycket pengar då börsen faller. Man skall därför aldrig investera pengar som man vet att man kommer behöva inom en snar framtid. Köp bara aktier för pengar som du har råd att vara utan tills börsen har gått upp igen. Detta händer normalt inom ett till två år efter kraschen. Pengar du behöver snart är bäst placerade i räntebärande värdepapper eller på ett räntekonto.

Hur köper man aktier

Välja mäklare

Att köpa aktier är idag mycket lätt. Du kan göra det utan att ens lämna sängen. De flesta aktiemäklare låter dig idag handla aktier genom din dator och din telefon. Du kan välja att handla aktier hos din bank men att göra det är vanligtvis mycket dyrare än att handla hos en nätmäklare. Nätmäklare erbjuder mycket lägre courtage och det är ofta möjligt för småsparare att handla helt gratis. Du kan läsa mer om vad du skall tänka på innan du väljer en nätmäklare på denna sida här. Där kan du också läsa om varför det är så viktigt att välja en mäklare med låga avgifter.

Köpa aktier

Jag kommer här nedan anta att du redan har ett aktiekonto och att du har satt in pengar till ditt konto. Om du inte har gjort det så måste du göra det innan du kan följa instruktionerna nedan.

  • Logga in till ditt konto hos den aktiemäklare som du har valt att registrera dig hos.
  • Leta reda på den aktie du vill köpa. Det finns två sätt att göra det. Det ena, oftast lättaste sättet att göra det är genom att använda sig av mäklarens sökfunktion och söka på företagets namn. Det andra sättet kan ibland vara snabbare men förutsätter att du vet vilken börslista aktien är noterade på. I detta fall kan du klicka dig vidare till listan, scrolla ner till aktier och klicka på dess namn.
  • När du är på aktiens sida så kan du se en stor mängd viktig information om aktien. Detta inkluderar t.ex. nyckeltal, orderdjup och viktigast av allt, nuvarande aktiekurs. Den nuvarande aktiekursen är det senaste betalade priset för aktier.
  • Om du vill köpa aktien så slår du in antalet aktier du vill köpa i inmatningsfältet, det högsta pris du vill betala i kursfältet och sedan klickar du på köp knappen. Vissa mäklare låter dig bestämma hur många aktier du vill köpa och till vilket pris efter att du har klickat på köp knappen på aktiesidan. (de flesta mäklare erbjuder en videoguide som visar exakt hur du köper aktier hos dem.)
  • Vilket pris du skall sätta är helt upp till dig. Om du vill vara säker på att inte behöva betala mer än en viss summa så skall du använda dig av max pris funktionen. Detta kan dock innebära att din mäklare inte lyckas köpa aktierna. De kan bara köpa aktier åt dig om det finns aktier till salu till ett pris du är villig att betala. Om du vill vara säker på att lyckas köpa dina aktier skall du istället välja att köpa dem till ”bästa pris”. Detta innebär dock att du inte kan veta exakt vilket pris du kommer få betala för aktierna. Mäklaren kommer köpa aktierna så snabbt som möjligt till bästa möjliga pris oavsett vad det är. Jag avråder stark från att använda bästa pris funktionen för att köpa aktier med låg likviditet. I dessa fall kan du få betala ett mycket högt pris om det finns få aktier tillgängliga på marknaden.
  • Du kan även välja om du skall använda dig av sk. ”fill and kill” eller ”fill or kill” order. Om du använder en ”Fill or kill” order så köper din mäklare inte några aktier om han inte kan köpa alla aktier du vill ha. Om du använder dig av en ”fill and kill” order så köper mäklaren alla aktier de kan tills dess att din order fylls. I detta fall kan det hända att du bara får en del av de aktier som du vill ha.
  • Om mäklaren lyckas köpa de aktier som du vill köpa så kommer aktierna placeras i ditt konto. I ditt konto kan du se hur många aktier du har, hur mycket de är värde vid nuvarande aktiekurs och hur mycket de har gått upp eller ner i värde sedan du köpte dem. Du kan sälja dina aktier direkt från din kontoöversikt. Att sälja dina aktier fungerar på ungefär samma sätt som att köpa aktier.